GROOTS met vrijwilliger Arno van den Heuvel

20 november 2019

Respect en Sportiviteit staan bij Geel-Zwart hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNHB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Geel-Zwart bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Dit keer spraken we Arno van den Heuvel, die iedere week op velden van Geel-Zwart te vinden is.Arno, wat brengt je iedere week bij Geel-Zwart?
"Ik ben 49 jaar zelf speler geweest. Daarnaast ben ik scheidsrechter geworden. Ik vind dat je niet alleen maar kan spelen bij de club om vervolgens weer weg te gaan. Met mijn gehele team zijn we toen op scheidsrechterscurcus gegaan. In die tijd ben ik ook supervisor geweest van de kantine, waar ik alles in goede banen probeerde te leiden. Na mijn pensioen heb ik me opgegeven voor de 'klusclub' van Geel-Zwart. Via mijn zwager ben ik daar ingerold en inmiddels ben ik al ruim twee jaar bezig."

Wat houdt die 'klusclub' eigenlijk precies in?
"Iedere dinsdagmiddag zijn we te vinden op het sportpark. We verzamelen om 13:00u en dan drinken we gezamenlijk een kopje koffie. Daarna gaan we aan de slag met allerlei dingen. De velden moeten worden geveegd, de prullenbakken geleegd en de accommodatie schoongemaakt. We hebben ook een boekje, waar alle technische zaken worden opgeschreven. Als er bijvoorbeeld netten, lampen of sloten kapot zijn, zorgen we dat iemand dat weer repareert. Iedere week verdelen we de taken en zijn we de gehele middag druk bezig."

Hoe draag jij je steentje bij aan GROOTS?
"Als een accommodatie er netjes bij ligt, wordt de tegenstander Gastvrij ontvangen. Wij zorgen op dinsdag dat alles klaar is om in het weekend de sporters te laten komen. Het begint ook steeds meer door te dringen dat Opgeruimd erg belangrijk is. Dat moeten we natuurlijk zo houden. Wij streven ernaar alle letters terug te brengen. Als de teams zelf zorgen voor een stukje Respect, dan draagt iedereen een eigen steentje bij. Wij merken daarnaast dat ons werk bij Geel-Zwart steeds meer wordt gewaardeerd door anderen."

Welk begrip binnen GROOTS spreekt jou persoonlijk het meest aan?
"Ik vind een stukje gastvrijheid ontzettend belangrijk. Wij zijn gastheer van Geel-Zwart voor alle spelers, die bij onze club komen. Dan moeten we ervoor zorgen dat alles in orde is bij onze accommodatie. Het stukje Opgeruimd moeten we nog altijd beter doen. We zijn op de goede weg, maar dat kan natuurlijk altijd scherper. Iedere dinsdag ruimen we bijvoorbeeld drie schoppen sigarettenpeuken op. Dat vind ik nog erg jammer. De overige begrippen binnen GROOTS gaan naar mijn mening prima bij Geel-Zwart.

Hoe ziet jouw ideale GROOTS eruit?
"Alles begint hoe dan ook met Respect. We moeten respect opbrengen voor de tegenstander, maar zeker ook voor de scheidsrechter en het sportpark. Ik lees wel eens dat een groot deel van de scheidsrechters zichzelf bedreigd voelt. Als je niet respectvol bent, kun je ook niet Gastvrij, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief zijn. Alles heeft met elkaar te maken, maar als je het mij vraagt is respect het uitgangspunt voor GROOTS."

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:

'Ik hoef geen respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de tegenstander), die geen respect voor mij toont'
"Dat vind ik onzin. Misschien moet je dan juist respect hebben voor die ander. Natuurlijk hoef je dat niet van iemand te accepteren, dus zou ik zoiets aankaarten. Daar moet je dan boven staan. Je kunt zelf het goede voorbeeld geven en het bijvoorbeeld uitpraten."

'Ik hoef minder respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de scheidsrechter), die ik minder goed ken'
"Dat heeft er niets mee te maken. Of je iemand kent of niet, je moet respect hebben voor iedereen. Ik kom zelf uit het onderwijs, waar respect voor elkaar natuurlijk een belangrijk punt is. Je hoeft niet met iedereen de beste vrienden te zijn, maar we moeten wel op een goede manier met elkaar omgaan."

'Ik baal van platte taal'
"Dat vind ik vreselijk. Er kan altijd een vervelend woordje uitvliegen, maar soms gaat dit te ver. Bij hockey worden spelers dan vaak eventjes naar de kant gestuurd, zodat ze later een kans krijgen om zich te herstellen. De platte taal geldt echter niet alleen voor spelers, maar ook voor toeschouwers."

Tot slot! Welke tip zou je de leden van onze club mee willen geven om zo GROOTS mogelijk te zijn?
"We moeten zorgen dat we onze gasten netjes ontvangen. Dat stukje gastvrijheid vind ik zoals gezegd erg belangrijk. Daarnaast is het van belang dat we de accommodatie netjes achterlaten. Na de wedstrijd kunnen we bijvoorbeeld ook een drankje drinken met onze tegenstander. Ik hoor overigens weinig klachten over Geel-Zwart. We zijn op de goede weg en daar moeten we vooral mee doorgaan."

Sponsoren

Copyright © 2015 Hockeyclub Geel-Zwart|Website door LaatR.IT