Zaalhockey

Zaalhockey

(update 08-11-2022)


Algemeen:

- wedstrijden worden in een blok van 3-luik of 5-luik afgewerkt.

- rust tussen 2 wedstrijden zal 5 minuten blijven;

- elke wedstrijd zal 2 x 20 minuten;

- in het spelreglement staat duidelijk vermeld dat de zaalbandjes van de keepersklompen alleen van kunststof mogen zijn met kunststof gespen. Dus geen  metalen gespen meer. Afplakken met tape wordt door vele zaalbeheerders ook niet meer geaccepteerd.


Jongste jeugd (E8-tallen):

Speelduur 1x25 minuten per wedstrijd; geen rust en 5 minuten tussen de wedstrijden. Men speelt 6 tegen 6, dus 5 spelers + keeper op een normaal hockeyveld. Gebruik van bitje is verplicht.


Spelregels:

Zaalhockey wordt gespeeld volgens de regels van de KNHB. Er is een verschil tussen veld- en zaalhockey. De belangrijkste verschillen tussen veld en zaalhockey staan vermeld in onderstaande bijlage. 

https://www.geel-zwart.nl/files/library/verschillen-spelregels-veld-en-zaalhockey-2019-2020.pdf


Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF):

Komend seizoen wordt ook het DWF gebruikt in de zaal. Werking en procedure is hetzelfde als op het veld. Vul direct na afloop van de wedstrijd het DWF in! Afronden van het DWF is de verantwoordelijkheid van de coach!


Materialen:

Bitje:

Mondbescherming (bitje) is verplicht voor veldspelers! Geen bitje=niet spelen.

Schoeisel:

Gebruik dient te worden gemaakt van de universele binnensportschoenen (zwarte en/of donkere zolen verboden), die geen sporen op de speelvloer achterlaten. De zolen van de schoenen van de spelers moeten vlak zijn, zonder hakken, doppen of strips.

Sticks:

Het is verplicht te spelen met de officieel goedgekeurde zaalhockeystick.

Kleding en uitrusting:

Net zoals in het veld spelen we in het officiele clubtenue. De kleding en uitrusting mag verder geen delen bevatten, welke schade aan de speelvloer kan veroorzaken, of gevaar opleveren voor andere spelers. Scheenbeschermers en bitjes: zijn ook in de zaal verplicht.

Zaalhockeyhandschoen:

Wij raden iedereen zeer sterk aan om blessures te voorkomen door gebruik te maken van een speciale zaalhockey-handschoen (linkerhand).

Uitrusting doelverdedigers:

De doelverdedigers kunnen gebruik maken van hun veldhockey uitrusting. Beenbeschermers moeten worden voorzien van safeguards (afschermkapjes over de gespen), klittenband of kunststofsnelsluiters. De klompen dienen een vlakke zool te hebben en riemen dienen van kunststof te zijn. De gespen mogen geen metaaldelen meer bevatten. Klittenband of kunststofsnelsluiters mag wel.


Locatie:

De thuiswedstrijden van Geel-Zwart worden gespeeld in Sporthal Zwijsen, Sporthal De Bunders of Sporthal Ter Aa (Erp).


Zaalwacht:

Het thuisspelende team zorgt zelf voor een zaalwacht. Een zaalwacht is een volwassen persoon en kan ondersteuning bieden aan de scheidsrechters door o.a. het scorebord bij te houden. De zaalwacht bemoeit zich niet met het spel. Meerdere taken van een zaalwacht wel staan vermeld in de bijlage.


Afgelasting:

Er moet altijd vóóraf overleg zijn geweest met de zaalcommissaris van Geel-Zwart bij afgelasting van een wedstrijd, zowel uit als thuis! De wedstrijdtijden die vermeld staan in het wedstrijdprogramma van de KNHB standenmotor-zaal zijn leidend en bindend.


Aandacht voor andermans spullen!

De beheerders van alle sporthallen hebben verzocht normaal om te gaan met zaken die zich in de sporthal bevinden waarvoor ze zijn bedoelt. Geel-Zwart verzoekt de coaches of ouders toezicht te houden in de kleedkamers als het team zich omkleed. Hockeyballen mogen alleen in de zaal gebruikt worden en niet in de kleedkamers! Het is niet toegestaan om met buitenschoenen de zaal te betreden! Dit houdt in dat je de zaalschoenen pas in de sporthal mag aan doen en niet thuis.


Aandachtspunten algemeen:

- Op het moment dat een zaalwedstrijd uitloopt wordt de 2e helft van die wedstrijd ingekort met 5 tot max. 10 minuten. Het is van belang dat je tijdig aan je wedstrijd begint! Er is vóór de wedstrijd geen tijd om in te spelen. Dit gaat van je wedstrijdtijd af!

- De rustperiode in elke wedstrijd bedraagt max. 3 minuten om uitloop te voorkomen.

- Komt een bezoekend team te laat: dan dient de tijd gestart te worden conform de begintijd van het wedstrijdformulier. Elke 3 min te laat betekent een doelpunt voor het thuisspelende team. Dit duurt maximaal 15 minuten en dan is de wedstrijd gespeeld. Er wordt een stand van 5-0 ingevuld.

- Coaches: bel je scheidsrechters 1 dag van te voren.

- Scheidsrechters: willen jullie ervoor zorgen dat Geel-Zwart (ledenadministratie) het juiste telefoonnummer en e-mailadres heeft zodat jullie ook de mail kunnen ontvangen van de wedstrijden waarop jullie zijn ingedeeld om te fluiten.

- Sanctie bij scheidsrechter die niet komt opdagen: fluiten van een wedstrijd van je eigen team!


Supporters:

Publiek is welkom en dient zich sportief te gedragen. 


Extra informatie:

Het internet is een grote bron van informatie over hoe je je team in de zaal kunt laten spelen. Wij hebben er hier een aantal voor u verzameld:

- zaalhockeyvideo 'Spelgericht trainen in de zaal'

- https://www.geel-zwart.nl/files/library/verschillen-spelregels-veld-en-zaalhockey-2019-2020.pdf


Laatste nieuws

Agenda

Share by: